top of page
Zoeken

De Ambachtsschool

Bijgewerkt op: 13 dec. 2018

Het goede nieuws was dat ik een superleuk woonproject had gevonden, het slechte nieuws was dat ik eigenlijk te laat was. Ik had tot vier uur de volgende dag en alleen deze foto om na te denken, voordat ik een handtekening moest zetten voor het laatste beschikbare lokaal in de nog te renoveren Ambachtsschool in Gouda. Ik had nog niks gezien en ook niks te kiezen. Op hoop van zegen (en veel te nieuwsgierig om het niet doen) zette ik de volgende dag mijn krabbel onder het contract.

de ambachtsschool

De ambachtsschool was tot ongeveer 1968 een schooltype in Nederland, waar opleidingen verzorgd werden in de ambacht en nijverheid. Jonge smids, timmermannen, meubelmakers of elektriciens leerden er de fijne kneepjes van het vak. Ook werden er lessen gegeven in koper-, lood- en zink bewerken. Later veranderde de naam in LTS, wat stond voor Lagere Technische School, nu beter bekend als het beroepsonderwijs. De al wat oudere KPN monteur die in de eerste week dat ik hier woonde langs kwam om de internet- en televisieverbinding te regelen, keek zijn ogen uit, want in het appartement waar ik nu woon, had hij vroeger nog les gehad. Een leuke ontdekking voor ons allebei.

De Ambachtsschool in Gouda werd in 1910 opgericht. Begin jaren dertig was het hoog tijd voor een nieuwe locatie en Haagse architect Jos Duijnstee was de aangewezen persoon voor het ontwerp van een nieuw gebouw voor de school.


Jos Duinstee

Achitect Jos Duinstee, voluit Josephus Jacobus Duijnstee, wordt in 1881 in Den Haag geboren. Hij begint zijn carrière als architect voornamelijk met het ontwerpen van woon- en winkelpanden. Vanaf de jaren twintig maakt hij de overstap naar heel andere soort panden, ongetwijfeld geïnspireerd door zijn broer Franciscus Xaverius Duijnstee, pastoor van Utrecht. Duijnstee ontwerpt verschillende katholieke gebouwen zoals kerken en kloosters. In 1929 wordt de derde arm van de Haagse Passage opgeleverd, een waar kunstwerk in hartje Den Haag.

Het werd het bekendste werk van de Haagse architect, naast zijn bijdrage aan het Goudse architectonische landschap natuurlijk, met het nieuwe pand van de Ambachtsschool en de bijbehorende conciërgewoning in 1932. Beide panden werden gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.


Nieuwe Zakelijkheid

De nieuwe kunststroming, afkomstig uit het Duitse Bauhaus, ontstond in de jaren twintig als reactie op de voorgaande periode en werd de Nieuwe Zakelijkheid genoemd; in het Duits: de Neue Sachlichkeit. Net als bij andere stijlen was deze nieuwe beweging niet alleen aanwezig in de kunst maar ook in de architectuur en kenmerkte zich vooral door gebruik van moderne materialen zoals beton, staal en glas en moderne technieken met geometrische vormen. In het ontwerp van de Ambachtsschool zijn de H-vormige opbouw, de symmetrische gevel en de grote hoeveelheid glas duidelijke kenmerken van de nieuwe stijl. Ook het ijzerwerk op de gevel waarin de naam 'Ambachtsschool' in Amsterdamse School-stijl staat geschreven, is typerend voor die tijd.


de Ambachtsschool

Niet alleen de buitenkant van het pand verwijst duidelijk naar de bouwstijl uit de jaren twintig en dertig, ook binnenin de school verwijzen de grote stenen trappen en tegelvloeren met primaire kleuren naar de stijl uit die tijd. De tegeltableaus en de glas-in-lood ramen bewijzen daarnaast ook meteen hoe creatief de aanwezigen destijds waren. W. Hogervorst , docent van de school, werkte mee, zowel aan het tegeltableau, tot op de dag van vandaag te zien in het tochtportaal van de hoofdingang, als aan de glas-in-lood ramen, opvallend aanwezig in de beide trappenhuizen; in de eerste plaats vanwege het felle kleurgebruik en in de tweede plaats vanwege de afgebeelde taferelen die symbool staan voor de verschillende ambachten.

Het interieur van de school heeft de oorspronkelijke indeling grotendeels behouden en bestaat uit een begane grond, twee verdiepingen en een zolder, waarbij de zijvleugels nog steeds lange, doorgaande gangen naar de lokalen (nu appartementen) hebben. De centrale hal is voorzien van betegelde lambrisering, tegeltableaus en schilderingen die verwijzen naar verschillende momenten in de geschiedenis. In de hal bevindt zich ook nog steeds een halfrond, houten portiersloge, waarvoor door de huidige bewoners nog steeds naar een originele bestemming wordt gezocht.




Lokaal 3.11

Alleen het appartement op de zolder was nog beschikbaar op het moment dat ik in aanraking kwam met dit boeiende renovatieproject en dus kon ik kiezen tussen dit lokaal of niks. Ik waagde de gok en ging op zolder wonen. Met een ingang aan de lange gang in de zijvleugel op de tweede verdieping en een woonlaag op de zolder, recht onder het hoge maar schuine dak, werd mijn creativiteit, bij het transformeren van dit stukje school tot sfeervol appartement,nog ernstig op de proef gesteld.

Inmiddels woon ik er anderhalf jaar en denk ik dat ik er aardig in geslaagd ben. Ik maakte er, met een heleboel hulp, een wit en licht appartement van met goudkleurige details die subtiel moeten verwijzen naar de stijl van de jaren twintig, zoals het naambord op de gevel. Twee originele, oude gymbanken, een borduurwerk van het Goudse stadhuis en het trouwservies van mijn opa en oma moeten daarnaast ook bijdragen aan de historische touch van een verder heel moderne woning.

Met uitzicht op de oude binnenstad aan de ene kant en de stijlvolle jaren-dertig wijk Noord aan de andere kant met on top of that altijd een eindeloze lucht, heb ik verreweg het beste plekje van de hele school. Ik kan elke dag genieten van het uitzicht; de lucht, die er elk moment van de dag weer anders uit ziet, indrukwekkende zonsopkomsten, dalende vliegtuigen, op weg naar Rotterdam of zwevende luchtballonnen op zwoele zomerdagen. In dat opzicht is er niet veel veranderd sinds mijn schooltijd. Behalve dan dat niemand me hier om die reden nog weg kan sturen.





0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page